Małża zielona zawiera dużą ilość glikozaminoglikanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne. W organizmie są niezbędne do wiązania wody oraz odpowiadają za lepko-sprężyste właściwości łękotki. Glikozaminoglikany występują naturalnie w płynie stawowym i chrząstce. Powodują, że tkanka chrzęstna jest zdrowa i elastyczna– gdy wystąpi ich niedobór, staw wysusza się. Wiele dolegliwości spowodowanych jest brakiem glikozaminoglikanów, posiadają zdolność wiązania wody. Dzięki temu chrząstka może reagować jak gąbka. Gdy ciśnienie w stawie spada, wchłania ona wodę. Gdy ciśnienie się zwiększa, woda jest ponownie oddawana. Chrząstka reaguje na ruch i działa jak amortyzator, przy tym chroni ona przed uszkodzeniami pod wpływem obciążenia. Dzięki ekstraktowi z zielonej małży dostarczane są naturalne glikozaminoglikany, które stymulują odbudowę tkanki chrzęstnej, zapobiegają procesom degradacji chrząstki i działają przeciwzapalnie. Stawy mogą się zregenerować, dochodzi do spowolnienia lub całkowitego zahamowania objawów zwyrodnienia stawów.
Koncentrat z małży zielonej zawiera trzy szczególnie ważne składniki aktywne, które zapewniają dostarczenie stawom odpowiednich składników odżywczych:
♦ wysoki udział glikozaminoglikanów
♦ ważne minerały i pierwiastki śladowe, w szczególności kwas krzemowy
♦ wartościowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 są uważane za doskonałego dostawcę składników odżywczych do organizmu. Pełnią one nie tylko niezastąpioną rolę w profilaktyce miażdżycy, ale również hamują stany zapalne i powodują zmniejszenie obrzęków. Z każdym gramem koncentratu małży zielonej przyjmujecie Państwo około 20 do 30 mg kwasów tłuszczowych omega-3. Ekstrakt z małży zielonej oprócz różnorodnych minerałów i pierwiastków śladowych zawiera cenne ilości kwasu krzemowego. Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w kwas krzemowy lub krzem zapewnia, że tkanka łączna– także w kościach i chrząstkach – pozostaje zdrowa i elastyczna. Kwas krzemowy wspomaga tworzenie się nowej chrząstki i utrzymuje stawy w zdrowiu. Wysoka zawartość kwasu krzemowego sprawia, że małże zielone są „idealnym pokarmem dla stawów”. Kwas krzemowy zawiera krzem, który posiada szereg korzystnych właściwości i pełni ważną funkcję w organizmie. Jest odpowiedzialny za lśniące włosy i mocne, zdrowe paznokcie, aktywuje odbudowę struktury komórek, hamuje proces starzenia się tkanki, zapewnia zdrową tkankę łączną, a także wspiera tworzenie się sieci włókien tkanki łącznej i zapewnia w ten sposób zdrowe struktury, zawierające tkankę łączną, występujące w kościach i tkance chrzęstnej.
Oprócz glikozaminoglikanów, kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu krzemowego małże zielone mają wiele innych składników, mających pozytywny wpływ na zdrowie.